Dunărea Călărași – echipă mică, dar cu gânduri mari!

Dunarea Calarasi ieși pe teren

Celuloza Călărași, predecesoarea actualului club din inima Bărăganului, a deschis pofta pentru fotbal printre călărășeni. În anul 1967, atunci când a fost fondată echipa, nimeni nu se aștepta ca această să ajungă vreodată în prima divizie a țării. Rămânând o formație din cel de-al treilea eșalon pentru mulți ani (până în 2015, atunci când a promovat în Liga a II-a), AFC Dunărea Călărași părea o echipă care nu poate avea rivalități. Cu toate acestea, lupta pentru promovarea în divizia de elită a fotbalului românesc a condus și la manifestarea unor astfel de elemente, care au rolul de a arăta cât se poate de clar că un club începe să conteze.

Rivalitățile se nasc din dorința de performanță!

Pentru o perioadă îndelungată, echipa nu a reușit decât să efectueze dese rocade între Liga a III-a și Liga a II-a. Chiar și-n astfel de condiții, atunci când au început să conteze în lupta pentru promovare, echipa dunăreană a început să-și facă primii rivali. Sezonul 2015-2016 a însemnat o luptă împotriva mult mai titratei Rapid, cea care a și obținut primul loc direct calificat în Liga I. Dunărea 2005 Călărași a obținut locul 2 și două meciuri de promovare împotriva echipei din Arad, UTA.

Dunărea își făcuse promovarea ușoară, câștigând meciul de pe "Ion Comșa" cu 3 la 1. În deplasare, până la finalul minutelor regulamentare, scorul era identic: 3-1. Doar că era în favoarea formației UTA; cea care a reușit și golul ce avea să-i aducă promovarea, la final înregistrându-se rezultatul de 4 la 1. Culmea ironiei, atacantul care a reușit o dublă în acel retur, Ciprian Rus, s-a transferat ulterior la echipa dunăreană.

Și tot ca o ironie a sorții, câștigătoarea primului loc, Rapid, nu a reușit să găsească finanțarea necesară pentru a merge mai departe în Liga I. Echipa de sub Podul Grant s-a desființat, iar Dunărea Călărași a pierdut șansa de a promova în acel an. Dar, a reușit să-și facă două rivale, împotriva celor de la UTA meciurilor jucându-se întotdeauna pe prime speciale. Nu trebuie uitată nici rivalitatea cu echipa Chindia Târgoviște, formație cu care, în anul promovării (2018), echipa din Călărași a avut numeroase clenciuri, unul chiar la început de an, atunci când a încercat să recruteze mai mulți jucători de acolo.

Dunărea Călărași, rivalitate cu FCSB?

De-a lungul timpului, pe banca celor de la Dunărea au stat mai mulți antrenori dinamoviști, precum Ionel Ganea, Dan Mihalcea sau Dan Alexa. Prin prisma acestui fapt, meciurile jucate împotriva echipei FCSB (fosta Steaua București) au reprezentat o modalitate de continuare a rivalității din antrenorii de sorginte dinamovistă și echipa stelistă. Nici nu este de mirare că în anumite momente, Dunărea Călărași chiar a reușit câteva rezultate surprinzătoare (cea mai bună performanță a reprezentat-o eliminarea FCSB în optimile de finală ale Cupei României, 2 la 1 pentru dunăreni, pe dată de 1 noiembrie 2018).

Iar faptul că actualul antrenor de la Dunărea 2005 Călărași, Dan Alexa, nu a reușit să ajungă antrenor la FCSB a dus mai departe această rivalitate. Rezultatul de egalitate (1 la 1) înregistrat în data de 2 februarie 2019 nu a însemnat doar pierderea a două puncte importante pentru echipa din capital României, ci și oprirea acesteia din cursa de obținere a titlului de campioană.

Rivalități în play-out pentru AFC Dunărea 2005 Călărași

“Galben-albaștrii” au continuat rivalitatea cu o formație pe care a întâlnit-o în Liga a II-a: Hermannstadt. În sezonul 2017/2018, atât formația dunăreană, cât și cea sibiană au reușit să-și atingă obiectivul – promovarea în primul eșalon. Acum, în sezonul 2018/2019, lupta continuă la nivel de play-out, iar lucrurile nu par să fie în favoarea Dunării Călărași. Până în prezent, raportul meciurilor este net în favoarea sibienilor, care au reușit să câștige 2 meciuri din cele 5 disputate. Restul partidelor au fost terminate cu remiză, așa că, fanii “Vlahilor” așteaptă prima victorie a favoriților lor împotriva formației ardelene.

Include lista rivalilor și echipa Astra Giurgiu?

Echipa din Giurgiu poate fi catalogată drept o rivală de regiune a formației Dunărea Călărași. Chiar dacă au evoluat pe scena primului eșalon în prima divizie, cele două formații au avut drumuri diferite în sezonul 2018/2019. Una a ajuns în play-out (Dunărea), cealaltă în play-off (Astra Giurgiu). Punctul comun (și de mare interes) pentru rivalitatea dintre cele două formații a reprezentat-o meciul din sferturile Cupei României (câștigat de formația giurgiuveană, cu scorul de 2 la 1). De altfel, echipa din Giurgiu a ajuns până în finală competiției (pe care a pierdut-o împotriva echipei lui Gică Hagi, Viitorul Constanța, cu scorul de 2 la 1).

Rivalitățile fac fotbalul mai atractiv!

Cu toate că Dunărea 2005 Călărași nu este atât de cunoscută precum formațiile de top din fotbalul românesc, mici rivalități născute de-a lungul timpului, atrag fanii la meciurile echipei. Și, de ce nu, peste ani, atunci când echipa va reprezenta un nume în fotbalul românesc, vor constitui unele dintre cele mai frumoase legende ale clubului.