Stadionul “Ion Comșa” – locul în care visele de Liga I ale AFC Dunării Călărași au devenit realitate!

Stadionul municipal AFC Dunarea Calarasi

În momentul în care nou-înființată Celuloza Călărași și-a început în anul 1962 aventura fotbalistică, stadionul “Ion Comșa” avea o capacitate de 10400 de locuri (în picioare). Echipa dunăreană a continuat să evolueze pe acest stadion, de-a lungul existenței sale, chiar și atunci când denumirea echipei a fost schimbată (Oțelul Călărași sau Sportul Călărași). Începând cu anul 1979, denumirea echipei a fost de Dunărea Călărași (cu excepția a doi ani, în perioada ’92-’94, atunci când echipa s-a numit Sportul Călărași).

Meciurile găzduite pe acest stadion au fost cu preponderență, cele disputate de echipa din Călărași în Liga a III-a, dar, începând cu sezonul 2015/2016, echipa a acces în Liga a II-a. În acel moment, capacitatea stadionului era de 6000 de locuri (pe scaune). Întinderea terenului este de 105 x 68 metri, suprafața de joc fiind gazon natural. Promovarea echipei în Liga I (în sezonul 2017/2018) a însemnat și modernizarea stadionului, lucrările fiind necesare pentru obținerea licenței de disputare a meciurilor pe teren propriu pe acest stadion.

17 iulie 2018 – data la care “Ion Comșa” a devenit stadion de Liga I

Arena care are o vechime de 57 de ani avea nevoie de efectuarea unor lucrări de modernizare. Acestea erau importante prin prisma necesității obținerii autorizației de licență pentru Liga I din partea FRF. De altfel, atât echipa, cât și fanii nu concepeau că meciurile împotriva galonatelor FCSB, Dinamo, Cfr Cluj sau Viitorul Constanța să se dispute în altă parte.

Efortul autorităților locale a valorat 2 milioane de Lei (aproximativ 500,000 de Euro) și a însemnat lucrări de modernizare a suprafeței de joc (524, 000 Lei), implementarea unui sistem de monitorizare video și montare turnicheți acces stadion (720,000 Lei) și amenajare spații VIP (665,000 Lei). Plus suma de 20,000 Lei pentru modernizarea instalațiilor de sonorizare în sala destinată susținerii de conferințe după meciuri.

Inaugurarea noului stadion a avut loc într-un meci în care formația locală avea să întâlnească multipla campioană a României, CFR Cluj. Meciul avea să se dispute pe data de 28 iulie 2018, iar rezultatul va fi unul pozitiv pentru echipa dunăreană, această reușind să fie egală echipei clujene (scor final 0 la 0). În sezonul 2018/2019 formația din Călărași se află înainte disputării ultimei etape din play-out (pe 2 iunie 2019) pe loc de menținere în Liga I (primul de deasupra liniei de retrogradare), având 25 de puncte.

Pe penultimul loc se află Hermannstadt, rivala tradițională a echipei dunărene, care are 24 de puncte. Din păcate, acest ultim meci nu se va disputa pe “Ion Comșa”, ci pe stadionul de 14,000 de locuri al echipei din Sibiu. Cu toate acestea, speranțele suporterilor și fanilor călărășeni este că în sezonul 2019/2020, echipa să evolueze tot în Liga I, iar stadionul de pe strada Tudor Vladimirescu să fie din nou plin.

Locul în care Dunărea 2005 Călărași a învins FCSB!

Cu siguranță că în istoria stadionului “Ion Comșa” au existat o serie de partide memorabile începând cu 1962 și până astăzi. Dar, nimeni nu o să uite prea ușor, noaptea în care acest stadion a beneficiat de prima sa instalație de nocturnă. Închiriată contra sumei de 55,000 Euro, nocturna instalată pe arena dunăreană a fost o premieră, fiind, totodată, de bun augur pentru jucătorii călărășeni, care au reușit să învingă FCSB cu scorul de 2 la 1. Meciul s-a disputat în optimile de finală ale Cupei României, victoria fiind cu atât mai importantă pentru micuța echipă din Călărași.

De altfel, ediția de Cupă a României din 2018/2019 a însemnat pentru AFC Dunărea Călărași și cea mai bună performanță din această competiție. Astfel, echipa a jucat sferturile de finală contra Astrei Giurgiu, echipa care a ajuns până în finală, după ce a trecut de formația călărășeană cu scorul de 2 la 1, iar în semifinale a învins Cfr Cluj. Meciul contra echipei multiplu campioană a României, FCSB, le-a oferit suporterilor din Călărași posibilitatea de a asista la un meci care s-a disputat cu foarte mult peste ora la care aceștia erau obișnuiți (21:45).

Instalația de nocturnă a luminat stadionul “Ion Comșa” cu puterea a 90 de lămpi de iluminat, amplasate pe 4 schele, la o înălțime de 20 de metri. Scorul partidei a fost de 2 la 1 pentru dunăreni și chiar dacă capacitatea stadionului a fost redusă până la 8000 de locuri, ca urmare a montării instalației de nocturnă, bucuria suporterilor s-a auzit multiplicată. Cu siguranță că, de acum înainte, stadionul “Ion Comșa” o să mai fie martorul unor partide intense, precum cea cu FCSB și de ce nu, cine știe, poate că într-o bună zi, va găzdui chiar și un meci dintr-o competiție europeană a echipei Dunărea Călărași.