Trofeele echipei FC Dunărea Călărași

Dunărea Călăraşi, nebunie la primul trofeu cucerit

Dunărea Călărași a reușit de șase ori să câștige campionatul ligii a treia. După venirea lui Dan Alexa ca și antrenor al echipei, galben-albaștrii au reușit să câștige trofeul ligii a doua și să promoveze, pentru prima dată în istoria clubului și a orașului în Liga întâi, unde aceștia joacă în prezent.

Despre echipă

AFC Dunărea Călărași este o echipă ce a luat naștere în anul 1962 și care a reușit recent să promoveze în Liga întâi, fiind prima echipă din orașul Călărași care a reușit această performanță, la o sută de ani de când fotbalul a luat naștere pe malurile Borcei.

Primele Trofee aduse în Călărași

În primii șase ani de la înființare, galben-albaștrii au jucat în divizia D (astăzi liga a patra), iar în anul 1968 echipa avea să câștige primul trofeu din istoria fotbalului din Călărași, promovând în Divizia C ( astăzi liga a treia). La următoarele campionate echipa a reușit să își păstreze poziția în Divizia C, iar la campionatul din 1972-1973 Dunărea Călărași scrie din nou istorie pentru orașul unde a luat naștere și pentru echipă, intrând pentru prima dată în Divizia B (astăzi liga a două). Trofeul de campioană în Divizia C câștigat la promovare a fost al doilea trofeu important câștigat de echipă.

Perioada turbulentă a echipei

Înainte de August 1979, Dunărea Călărași era cunoscută sub numele Celuloza Călărași. În primul sezon, echipa s-a apropiat de trofeu, însă a terminat pe locul al treilea în Divizia C. În anul următor, echipa avea să aducă acasă trofeul de campioană a Diviziei C încă o data și va avea să promoveze din nou în Divizia B.

După ce a revenit în Divizia B, galben-albaștrii au avut un sezon destul de bun, ei terminând pe locul 7 din 18 însă în sezonul din anii 1983-1984 ei aveau să retrogradeze în Divizia C din nou, terminând pe ultimul loc, cu doar 22 de puncte.

În următorul sezon, echipa aduce în oraș al treilea trofeu de campioană a Diviziei C, aceasta terminând pe primul loc în ligă și promovând încă o dată către Divizia B. În anul următor echipa avea să retrogradeze din nou, fiind considerată o echipă ce aparține undeva între cele două divizii, nereușind să își mențină poziția în Divizia B.

În sezonul 1986-1987 Asociația Fotbal Club Dunărea Călărași își schimbă numele în AFC Oțelul Călărași. Schimbarea nu avea să dureze, echipa revenind la numele Dunărea Călărași la terminarea sezonului. Revenirea la vechiul nume a făcut bine echipei, aceasta reușind pentru a patra oară să aducă un trofeu acasă și să promoveze în Divizia B. Retrogradarea avea să vină însă în următorul sezon, echipa nereușind să își mențină o poziție constanța în clasament.

În sezonul fotbalistic din anii 1991-1992 echipa reușește o performanță istorică pentru oraș încă o data, această calificându-se în semi-finalele Cupei României, însă pierde șansa de a jucă împotriva echipei Steaua București după ce este eliminate de Politehnica Timișoara cu scorul de 0-2. Din cauza problemelor financiare, în următorii ani galben-albaștrii aveau să rămână în Divizia C.

În vara anului 1994 Dunărea Călărași reușește încă o data să promoveze în Divizia B, după nu mai puțin de cinci sezoane în Divizia C. Timp de trei sezoane ei reușesc să se mențină la acest nivel.

Anii din liga a treia

După retrogradarea din 1998-1999 galben-albaștrii nu au mai reușit să promoveze timp de șaptesprezece ani. Între anii 1998-2015 echipa a avut o perioadă întunecată, pe lângă faptul că nu reușeau să promoveze, în anul 2005 ea s-a confruntat și cu probleme financiare. Acest lucru s-a putut observa pe teren, ei nereușind să se claseze pe locurile fruntașe ale Diviziei C.

Perioada de aur a echipei FC Dunărea Călărași

După venirea lui Ionel Ganea că și manager al echipei galben-albaștrii au reușit să promoveze încă o data în Liga a două, la campionatul din 2015-2016 după nu mai puțin de șaptesprezece ani de așteptare, aducând astfel încă un trofeu de campioană a ligii a treia în Călărași.

În anul 2017, în urmă unor schimbări Dan Alexa vine ca și antrenor al galben-albaștrilor. Această schimbare a fost de bun augur pentru echipă. De la un pas de retrogradare echipa a reușit o performanță uimitoare de 18 meciuri câștigate consecutive. A doua parte a sezonului a fost la fel de bună, Dunărea Călărași reușind pentru prima dată în istoria clubului de fotbal și a orașului să câștige Trofeul ligii a două. Această performanta le-a asigurat promovarea către Liga întâi, ligă în care joacă și în prezent.

Trofee câștigate de valahi

Dunărea Călărași a câștigat campionatele ligii a treia de șase ori până în prezent ( 1972-1973, 1980-1981, 1984-1985, 1987-1988, 1991-1992, 2014-2015), și în alte 3 campioane s-a clasat pe locul doi. Însă fără discuție cea mai memorabilă performanță a echipei și cel mai îndrăgit trofeu, este cel de campioană în Ligă a două, câștigat la campionatul din sezonul 2017-2018.