O echipă de fotbal cu istorie – Dunărea Călărași

Dunărea Călăraşi prăznuire

Istoria fotbalului în Călărași este veche, iar Dunărea Călărași nu a fost nici pe departe prima echipă a orașului. În anul 1919, în oraș a apărut primul club de fotbal pentru amatori din localitate. Serile de duminică erau cele mai așteptate din oraș, localnicii strângându-se pentru a vedea meciurile și pentru a socializa. De-a lungul anilor, în oraș au existat mai multe cluburi de amatori precum Tricolorul, Energia și Venus. Acestea au pus în timp bazele primului club de fotbal profesionist din oraș care a luat naștere în anul 1962 și avea să poarte numele de Celuloza Călărași. Echipa apare destul de târziu în lumea fotbalului românesc și are o ascensiune lentă, ea făcându-se remarcată în Liga 1 abia în sezonul 2015-2016.

Deși este o echipă puțin cunoscută, Dunărea Călărași începe să-și facă simțită prezența în lumea fotbalului românesc. În ultima vreme, aceasta a avut o ascensiune uimitoare, ajungând în doar câțiva ani din Liga a Treia în Liga Întâi.

De la Divizia D în top

În primii șase ani de la apariție, echipa a jucat în liga a patra (Divizia D la vremea respectivă), promovând ulterior în liga a treia (Divizia C la vremea respectivă), scriind astfel istorie pentru fotbalul din Călărași. Celuloza a fost prima echipă din oraș care a jucat la acest nivel. Rezultatele echipei nu s-au lăsat așteptate, aceasta având rezultate bune și ocupând locuri fruntașe în mai mulți ani.

În campionatul din anii 1972-1973, Celuloza Călărași avea să scrie încă o data istorie pentru oraș și pentru ea însăși, în urma campionatului promovând în Liga a Doua (Divizia B) cu un avans de opt puncte înaintea următoarei echipe, Autobuzul București. Primii ani ai echipei în liga a doua au fost buni, însă la campionatul din anii 1977-1978 echipa avea să retrogradeze înapoi în liga a treia, terminând campionatul pe locul al 15-lea. După retrogradare, echipa a încercat să-și recâștige locul în cea de-a doua ligă, însă a terminat pe locul patru.

Celuloza Călărași devine Dunărea Călărași

În anul 1979, echipa a simțit nevoia de a se reinventa, alegând astfel numele Dunărea Călărași pentru prima data. S-a considerat că acest nume reprezenta mai bine echipa și se apropia de sufletele suporterilor. Odată cu schimbarea numelui, echipa și-a stabilit și obiectivul: să se reîntoarcă în liga a doua. În primul sezon însă au terminat pe locul trei în ligă, promovarea urmând să vină abia în anul următor cu un avans de 8 puncte în față echipei Portul Constanța.

Istoria echipei în anii următori este destul de oscilantă, aceasta retrogradând și promovând între ligile 2 și 3 de mai multe ori.

Între anii 1986-1987 s-a simțit din nou nevoia de o schimbare de nume, formația devenind Oțelul Călărași. După numai un an însă a revenit la numele Dunărea Călărași. Între anii 1992-1994, echipa avea să-și schimbe numele din nou în Sportul Călărași, însă în anul 1994 s-a decis din nou întoarcerea la vechiul nume pe care îl poartă și în prezent.

Un sezon bine-meritat și promovarea în semifinale

În sezonul 1991-1992, echipa a obținut cea mai bună performanță de până atunci ajungând în semifinalele Cupei României unde a fost eliminată de Politehnica Timișoara. Pentru a se califica, echipa a eliminat două echipe din liga întâi: Gloria Bistrița și ASA 1962 Târgu Mureș.

Între anii 1998-2015, Dunărea s-a luptat pentru a se întoarce în liga a două însă fără succes. Această este considerată cea mai întunecată perioadă din istoria echipei. Până în anul 2005, clubul s-a confruntat și cu probleme financiare majore ce au fost remediate după restructurarea din anii 2004-2006. După restructurare, formația a început să lupte din nou pentru promovare. Lupta a fost grea și a durat mult, echipa oscilând din nou, însă cu rezultate mult mai bune decât până atunci.

În anul 2015, Ionel Ganea a fost angajat ca manager al echipei, iar lotul avea în componență nume importante din fotbalul românesc precum Constantin Bumbac și Valentin Alexandru. Aceștia au reușit să aducă echipa la fosta ei glorie după șaptesprezece ani grei, aceasta promovând în liga a doua. După această promovare, formația a avut un sezon excepțional în liga a doua, terminând pe locul doi după Rapid București și calificându-se în play-off-uri împotriva echipei UTA Arad. Primul meci a fost câștigat de Dunărea Călărași și se considera că echipa avea o șansă reală de a intra în liga întâi, însă UTA Arad au câștigat al doilea meci cu scorul de 1-4.

Influența pozitivă a antrenorului Dan Alexa

După anul 2015, echipă a avut o perioadă prolifică care a și fost supranumită Perioada de Aur a echipei. În sezonul 2016-2017, echipa a terminat pe locul șapte din 20. În vară anului 2017 are loc încă o schimbare majoră a echipei, Adrian Mihalcea fiind înlocuit de Adrian Iensci care însă a fost schimbat cu Dan Alexa după numai un meci. Venirea lui Alexa a influențat mult echipa, aceasta având rezultate mult mai bune și intrând în iarnă pe primul loc. Acest lucru a fost posibil și datorită faptului că echipa a avut un sezon extraordinar de 18 meciuri câștigate consecutiv. În a două parte a sezonului, Dunărea Călărași a continuat să-și uimească suporterii, atingând un record de 34 de meciuri fără înfrângere. După acest sezon prolific, formația și-a asigurat promovarea în Liga 1, făcând astfel istorie în Călărași.

Dunărea Călărași își joacă meciurile de acasă pe Stadionul Ion Comșa din oraș, acesta având o capacitate de 10400 de locuri. Deoarece echipa a avut rezultate bune, în primăvara anului 2018 s-a anunțat că stadionul va fi modernizat. Lucrările au început deja, dorindu-se să se schimbe complet înfățișarea tribunelor și stadionului.

Un scor ce nu va fi niciodată uitat!

Cea mai notabilă victorie pe stadionul propriu este din sezonul 1980/1981 în Divizia C când echipa a reușit să marcheze de 16 ori împotriva echipei Viitorul Mahmudia, aceștia din urmă nemarcând nici un gol. În deplasare, cel mai drastic scor reușit a fost de 7-0 împotriva echipei Sportul Studențesc II București în sezonul 2012-2013 al ligii a treia. Șase goluri au fost marcate de către Dunărea Călărași, iar al șaptelea a fost un autogol. Ca și înfrângeri, cele mai dureroase scoruri de acasă au fost 0-5 cu Astra Ploiești în meciul din Divizia B din sezonul 1997-1998 și în sezonul 2009-2010 cu ACS Berceni, meci de ligă a treia. În deplasare, echipă a pierdut în sezonul din 1975-1976 împotriva celor de la CFR Pașcani.